Home

De tweede pagina

De verzameling 

Nieuwe aanwinsten 

Nederland

Namen

Reclame

Het verhaal

Bedankt

Wat ik zoek

Dubbelen


Boeken

Links

Sitemap

Gastenboek

Save page

 

Contact                                       

 

 

 

 

Het verhaal

 

Wikipedia:

Een vingerhoed is een klein, half bolvormig omhulsel dat over de vingertop kan worden geschoven. Het dient ter bescherming van de vingertop bij het werken met scherpe naalden bij het naaien of bij handwerk. Het behoedt de vinger tegen onverwachts prikken, als er bijv. met stugge stof (leer) wordt gewerkt en de naald plots door de stof kan schieten.

De vingerhoed is een verzamelaarsobject geworden. Er zijn vele herinneringsvingerhoedjes gemaakt met afbeeldingen van bijvoorbeeld steden, gemeentewapens, vlaggen en leden van het Koninklijk Huis. De meeste vingerhoedjes worden gemaakt van porselein, maar ze zijn er ook van kristal, plastic, koper, messing, tin, zilver en goud

Heeft u al bij de bedankt, namen  gekeken?
of bij de links?

Verhaal over metaal

Verhalen

Het Koningshuis

Eijsden, Limburg.

Vingerhoed

Er zijn van die krantenberichten waar je geen touw aan vast kunt knopen. Vandaar dat ik het volgende stukje uit de Limburger van gisteren maar integraal overneem in de hoop dat iemand een tipje van de sluier, die er voor mij toch overheen hangt, of misschien zelfs nog meer kan oplichten:

Na Elst en Emmen kan ook Eijsden zich binnenkort verheugen op een vingerhoed met een eigen gemeentewapen. Niemand minder dan oud-PGE-raadslid André Wolfs maakt zich er sterk voor. Toestemming van de gemeente voor het gebruik van het wapen heeft hij al. Deze week is hij in Rotterdam bij een beoogd producent. "Het is toch te gek voor woorden. Iedere zichzelf respecterende gemeente heeft een vingerhoed met het wapen van dorp of stad. Daar kan Eijsden toch niet bij achterblijven", betoogt Wolfs, die zelf ook vingerhoeden verzamelt. "Behalve het gemeentewapen zou ook het veerpontje of het gemeentehuis op het vingerhoedje afgebeeld kunnen worden", denkt hij.

Na lezing van dit bericht bleef bij mij de vraag hangen of ik gek was geworden of mogelijkerwijs een nieuw cultureel verschijnsel had gemist of toch nog niet helemaal was doorgedrongen tot de kern van wat zo eigen is aan Limburg. Want wat moeten we met een vingerhoed met een gemeentewapen erop in hemelsnaam aan? Is er iemand die mij van deze twijfel, deze onzekerheid, die aan mij blijft knagen, kan verlossen? Ik blijf er namelijk geen bal van snappen.

 

Reacties

Zoals ik het hier lees zal er, ter completering van onze Dré zijn vingerhoedencollectie in de beurs getast moeten worden door de gemeente = bevolking.
Vervolgens merk ik op dat meneer zijn spirituele groei heeft gestaakt en het geluk zoekt in het vergaren van dit charmant vormgegeven gebruiksartikel in veelvoud, al is dit al lang over de houdbaarheidsdatum heen.

Ik zou daar een ingezonden stukje aan wijden, ware het niet dat ik niet in Limburg woon, laat staan in Eijsden.

Smerige dingen...vingerhoeden. Vind die Dré dan ook maar een vies mannetje.
Ik moet bij mijn liefje zeker niet met een vingerhoed in de buurt komen. :):):):)
Hoed staat voor Huisartsen Onder Een Dak. Ik kan me indenken dat in deze praktijk extra kunde is op een bepaald gebied.

Daarnaast bestaat er nog de vingerhoed voor de naaiers (m/v) die hun vinger beschermen tegen de scherpe naald. Toch komt het zogenaamde sokkenstoppen vrijwel niet meer voor aangezien 5 paar sokken uit Pakistan minder kosten dan een klosje garen.

Die hoedjes worden wel enorm gespaard door het Engelssprekende deel van de wereldbevolking. Voor hen is elk toeristisch bezoek een grote speurtocht naar dit soort gevalletjes in de souvenierswinkels. Ze hebben het zogenaamde 'lepeltje' verdrongen.

En misschien passen ze wel over de 'Personal Tarzan'. :-)

Ik blij dat de gemeente waar ik woon zichzelf kennelijk niet respecteerd.
Wat moet je met een vingerhoed, al dan niet met gemeentewapen? Wie gebruikt zoiets nog?
En waar kan ik dan een afbeelding vinden van die vingerhoed met het gemeentewapen van Elst? Die gemeente bestaat niet eens (meer).
Elst ligt (dacht ik) trouwens niet ook nog een keer in Limburg, er zijn twee plaatsen met die naam, een in Gelderland en nog een in Utrecht