Home

De tweede pagina

De verzameling 

Nieuwe aanwinsten 

Nederland

Namen

Reclame

Het verhaal

Bedankt

Wat ik zoek

Dubbelen


Boeken

Links

Sitemap

Gastenboek

Save page

 

                                       

 

 

 

 

Vorige        Home          Verzameling         
 

Vuurtorens,   Er zijn er 21

  
  Toegift FOTOSERIE:  25 schitterende foto's
www.rondreis.nl/blog/algemeen/fotoserie-25-schitterende-vuurtorens  
           
     
  Noordzee
Vuurtorens 
Vuurtorens van de
Eilanden
Vuurtorens van de zeeuwse eilanden    
1   De vuurtoren van waddeneiland Ameland heeft een klassieke vuurtoren vorm en is gemaakt van gietijzer. De trap naar boven telt 236 treden. De naam van de ruim 55 meter hoge toren is Bornrif   
  Ameland  Ameland    Hollum  -  Bornrif  
2   De markante vuurtoren van Breskens is eenvoudig te herkennen. Het is een zwart-wit gestreepte gietijzeren vuurtoren.   
  Breskens  Breskens   Vuurtoren Breskens    
3     Lange Jaap is een vuurtoren in Den Helder in de provincie Noord-Holland en werd in 1878 in gebruik genomen. De vuurtoren kreeg in 1988 de status van rijksmonument. Met een hoogte van 63,45 meter is Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland   
  Den Helder      Lange Jaap  
4  
De vuurtoren J.C.J. van Speijk is een vuurtoren aan de Noordzeekust bij Egmond aan Zee. De J.C.J. van Speijktoren is een van de oudste, nog actieve vuurtorens van Nederland. De voet van de vuurtoren vormt een imposante graftombe die herinnert aan luitenant-ter-zee Jan van Speijk. 
 
  Egmond aan zee
 1
Egmond aan Zee 2    De van Speijktoren   
5   De vuurtoren was vroeger de bijnaam voor een bankbiljet van 250 gulden. Het opvallende paarse bankpapier ontleende zijn bijnaam aan de afbeelding van deze karakteristieke vuurtoren bij Haamstede op West-Schouwen in Zeeland. Het is een vuurtoren zoals een vuurtoren eruit hoort te zien: Een kenmerkende lichtkoepel en witte banen rondom de toren. Deze banen zijn aangebracht als waarschuwing voor laag overkomende vliegtuigen.   
  Haamstede  Burg Haamstede    Dé vuurtoren    
      In de witte vuurtoren aan de haven van Harlingen is tegenwoordig een hotel gevestigd. Vanuit je kamer heb je een prachtig uitzicht.   
  Harlingen      De Harlingen    
7 Rijksmonument Lange Jaap bij Huisduinen is een van de langste vuurtorens van Nederland. De toren is bekleed met rode gietijzeren platen. In totaal staan er 6 vuurtorens in de provincie Noord-Holland. 
  Huisduinen     Lange Jaap  
8    

Het oude hoge licht staat aan de Willem van Houtenstraat. De roodbruine gietijzeren toren is ontworpen door Adrianus Cornelis van Loo en gebouwd van 1893 tot 1894 door Penn & Bauduin uit Dordrecht. De toren heeft een trap met 111 treden leidend naar zes verdiepingen. De ronde toren had sinds 1960 een draaiend optiek dat in 1974 werd verplaatst om dienst te doen op de vuurtoren aan de Maasvlakte, die de functie van verkenningslicht overnam. Tegenwoordig is het oorspronkelijke optiek uit 1894 weer op de toren teruggeplaatst.

Het hoge licht heeft dienstgedaan tot de komst van de nieuwe lichten bij de aanleg van de Maasvlakte in 1974. In 1982 kreeg het hoge licht een monumentenstatus.

 
  Hoek van Holland     Het Oude Hoge Licht  
    Vuurtoren Vuurbaak Katwijk De vuurbaak van Katwijk aan Zee , ook wel Vierboet genoemd, is de op één na oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. De toren heeft een hoogte van 14 meter en staat achter de boulevard bij het Vuurbaakplein , aan de zuidwest-kant van het dorp.   
  Katwijk aan Zee      Vuurbaak of Vierboet  
10     Met een lengte van 63,45 meter is de Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland en de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld. De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht kon op 1 april 1878 worden ontstoken.   
  Kijkduin        
11          
  Marken      Het Paard van Marken    
12   De vuurtoren van Noordwijk aan Zee staat aan de Koningin Wilhelminaboulevard 34 bij het Vuurtorenplein. Het heeft zes verdiepingen en een trap met 108 treden. De toren heeft een lichthoogte van ruim 33 meter en is gemaakt van baksteen en gewapend beton.   
  Noordwijk 1  Noordwijk 2       
13     De huidige 52,3 meter hoge vierkante toren is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd op de locatie van de oude vuurtoren die in de nacht van 4 op 5 mei 1945 werd opgeblazen. Het is een betonskelet met bakstenen bekleding. Hierin werden ijzeren staven gebruikt die afkomstig waren uit de oude vuurtoren. In 1950 werd het licht voor het eerst ontstoken.  
  Ouddorp         
14   Vuurtoren Scheveningen Vroeger leidde een eenvoudig vuur op het strand de vissers veilig naar de kust. Rond 1805 werd het vuur vervangen door een stenen gebouw met bovenop een uitkijkpost en een vuurpot, de voorloper van de vuurtoren zoals we deze vandaag de dag kennen.   
  Scheveningen 8 Scheveningen 3    De Scheveningen   
15 De vuurtoren op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog heeft geen officiële naam, maar wordt met Noordertoren aangeduid. De andere toren is de voormalige tweede vuurtoren van Schiermonnikoog, de Zuidertoren.Vanuit de toren worden weerberichten verstrekt voor de kustwateren.   
  Schiermonnikoog  deze is gedoofd  deze is werkend  Noorder toren   
16  De bakstenen Brandaris is hét symbool van Terschelling. Het is de oudste vuurtoren van Nederland  
  Terschelling 2  Terschelling 3  Terschelling 4 De Brandaris   
17  De bekende vuurtoren Eierland op Texel. De vuurtoren staat op het noordelijkste puntje van het eiland en vanaf de top heb je en prachtig uitzicht op het Wad. Bij een beklimming naar de top van de vuurtoren kom je meer te weten over de geschiedenis van de toren en van Eierland.
  Texel 1 Texel 23 Texel 6               Vuurtoren Eierland   
18       
  Urk                              URK   
19     De vuurtoren van Vlieland staat op het topje van het Vuurboetsduin, het hoogste duin op het waddeneiland. De toren zelf is slechts 18 meter hoog en kreeg daardoor de bijnaam 'Rode Kabouter'. Door het hoge duin, steekt de vuurtoren toch nog 54 m boven NAP uit.   
  Vlieland 1     De Rode Kabouter    
20   De vuurtoren van Westkapelle is tevens de toren van de Sint-Willibrorduskerk.  ('t Hoge licht).
In 1458 moest de oude kerk van Westkapelle afgebroken worden, omdat de zee zo ver landinwaarts gekomen was dat deze tot aan de kerkpoort stond.
 
  Westkapelle 1
Noorderhoofd
West Kapelle 2
't Hoge licht