Home

De tweede pagina

De verzameling 

Nieuwe aanwinsten 

Nederland

Namen

Reclame

Het verhaal

Bedankt

Wat ik zoek

Dubbelen


Boeken

Links

Sitemap

Gastenboek

Save page

 

                                       

 

 

 

 

Vorige        Home          Verzameling         
 

Het verhaal bij De Plateelbakkerij Schoonhoven

Plateelbakkerij Schoonhoven wordt in 1920 opgericht door de 3 vennoten Kornelis Prins ( geboren 8 januari 1964), aannemer te Sliedrecht; Tijs Volker Prins (geboren 2 oktober 1894), eveneens aannemer te Sliedrecht; en Tijs Visser (geboren 22 juni 1893), fabrikant te Schoonhoven. Het familiebedrijf wordt gevestigd op een terrein tussen de Wal en de Molenstraat. Op het terrein staat een voormalige katholieke kerk die op dat moment in gebruik is als koekfabriek. Architect Nieuwpoort uit Sliedrecht maakt een ontwerp voor de nieuwe plateelfabriek en de bouwvergunning wordt door de Schoonhoven vlot verleend op 16 augustus 1920. Aan het eind van dat jaar worden al plateelproducten gemaakt. Deze producten lijken in eerste instantie sterk op het Goudse plateel, dat in deze periode een bloeitijd beleeft.

In 1926 treedt Frans van Katwijk toe als vennoot. Hij wordt tegelijkertijd artistiek leider bij het bedrijf, na in 1923 begonnen te zijn als schilder bij de fabriek. Naast aandacht voor de decors besteedt hij ook veel tijd aan de ontwikkeling van experimentele glazuren. Het geheel met de hand beschilderen wordt te duur, vandaar dat er wordt geŽxperimenteerd met spuitglazuren en nieuwe modellen. Ook een nieuw soort aardewerk, Terralith, wordt gemaakt. Met deze vernieuwingen zal Frans van Katwijk op internationale beurzen veel succes behalen. De fabriek wordt intussen verder uitgebreid. In 1929 krijgt de fabriek bij een grote verbouwing een geheel nieuwe voorgevel aan de Walzijde in de stijl van de nieuwe zakelijkheid.

Er zijn diverse succesvolle decors zoals Zwam, Donau en Corel. Naast sieraardewerk wordt langzamerhand ook steeds meer gelegenheidsaardewerk geproduceerd. In 1923 maakt de fabriek voor het eerst dit aardewerk in opdracht. Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, produceert de plateelbakkerij een herdenkingsvaas. Verder worden ontwerpen van kunstenaars (onder andere dierplastieken) uitgevoerd. Vanaf de jaren '50 wordt er ook in delfts blauw geschilderd. In die periode zijn er alleen al 63 schilders in dienst.

De zoon van Tijs Visser, Nico, volgt in de jaren vijftig zijn vader op als directeur. Eind 1982 wordt NV omgezet in een besloten vennootschap en wordt Nico Visser weer opgevolgd door zijn zoon Joop Visser en zijn schoonzoon Hans van Dorst. De plateelbakkerij Schoonhoven bestaat nog steeds, maar heet vanaf 2000 Schoonhoven Keramiek en heeft als doelstelling het produceren en verkopen van geschenkartikelen in keramiek.

 

Literatuur:

Leendert de Jonge, Plateelbakkerij Schoonhoven anno 1920 : sieraardewerk van v/h Plateelbakkerij Schoonhoven, 2003